.
مصاحبه سفیر جمهوری اسلامی ایران با رادیو ت اس اف پرتغال
.
تحریمهای ایران «نقض فاحش قوانین و هنجارهای بینالمللی» است.
تاریخ مصاحبه : 20 آوریل 2024
سید مجید تفرشی کمتر از یک سال است که سفیر جمهوری اسلامی ایران در پرتغال است. او پیش از این دو بار در نیوزلند و همچنین در کشورهای دیگر مسئولیت داشته است. او دکترای حقوق بین الملل دارد و بر موازین و قوانین بین المللی بسیار پافشاری میکند.
مصاحبه در روز پنجشنبه، قبل از ظهر انجام شد.
تحریمهای ایران «نقض فاحش قوانین و هنجارهای بینالمللی» است.
خبرنگار
رهبران اتحادیه اروپا روز چهارشنبه تصمیم گرفتند که تحریم ها علیه ایران را در پی حمله اخیر یا تلافی جویانه ایران علیه اسرائیل تشدید کنند. سازمان ملل از اسرائیل خواست که خویشتن داری کند اما همچنین گفت که آماده است تحریم ها علیه ایران را تقویت کند.
سفیر
ممنون از حضور شما. تحریمها باید مبنا داشته باشد. طبق ماده ۲۵ منشور سازمان ملل متحد، تحریم ها توسط شورای امنیت اعمال میشوند. در اینجا شاهد اشتباه محاسباتی دیگری از سوی اروپا هستیم. این تحریمها نماد سو استفاده از قدرت است.
علت تحریم علیه ایران چیست؟ چرا، چون ایران از ارزشهای سازمان ملل مانند ماده ۵۱ منشور، دفاع کرده است؟ این ظرفیت را جامعه بینالمللی برای ما گذاشته است.
چارچوب ماده ۵۱ منشور و نحوه اجرای آن تکمیلی است، یعنی همانطور که دیوان کیفری بینالمللی میگوید، اگر ثابت شود طرفی که خاطی است تمایل و یا اراده ای برای اجرای عدالت ندارد، آنگاه صلاحیت دیوان بهصورت خودکار مورد شناسایی قرار میگیرد. در اینجا نیز کشور قربانی باید ببیند بازخورد سایر کشورها و ارکان سازمانهای بین المللی در خصوص، نقض قوانین بین المللی چیست؟
بعد از حمله به کنسولگری ما که امری کاملاً نفرت انگیز بوده و تا به امروز از سوی هیچ کس جز رژیمیکه تاکنون ۴۰ هزار قربانی بی گناه در غزه به جا گذاشته، انجام نشده است. ج ا ایران ۱۱ تا ۱۲ روز منتظر ماند تا نسبت به تنبیه خاطی اقدامی صورت گیرد. اروپا این وحشیگری را محکوم نکرده و این رژیم را تحریم نکرد. منظورم این است که هیچ اتفاقی شایان توجهی در قبال اقدام اسرائیل صورت نگرفته و لذا تنها گزینه ایران برای دفاع از حقوق بین الملل و کمک به جامعه بین المللی و کاهش تنش همین دفاع مشروع بود. بعبارت دیگر اگر ایران به این وحشیگری اسرائیل پاسخ نمی داد، این طیف از وحشیگریها تکرار و رویه میشد.
خبرنگار
برای مثال، رئیس جمهور مکرون گفت که تحریمها میتواند بر تمام یا بخش هایی از صنایع ایران که به ساخت پهپادها و موشک ها کمک کرده و در حملات شنبه و یکشنبه گذشته مورد استفاده قرار گرفته اعمال شود. اگر این تحریم ها اعمال شود، برای ایران مشکل جدی ایجاد نمیکند؟
سفیر
این اقدام تکرار اشتباهات است. این رویهها تاکنون هیچ کمکی به صلح و ثبات و رفاه انسان نکرده است. شش تا هفت ماه پیش، وحشیگری در غزه آغاز شد، آنها از ملت بی گناه و حقوق مشروع فلسطینیها حمایت نکردند، حتی آنهایی که مرزهای ۱۹۶۷ را به رسمیت شناخته بودند.
این اقدام مصداق یک وحشیگری و نقص فاحش قوانین و هنجارهای بین المللی است.
اینکه دفاع مشروع ایران کار درستی بوده را میتوان در یک رویکرد دانشگاهی و حقوقی مورد بررسی قرار داد. نباید بخش بزرگ و اصلی موضوع را فراموش کرده و از میانه راه شروع کنیم در این صورت نمیتوانیم نتیجه منطقی داشته باشیم، زیرا هر حمله ای به ایران قطعا هزینههای خاص خود را خواهد داشت. ایران کشور مصر نیست که سینا را از دست داده و یا سوریه نیست که بلندیهای جولان را از دست داده باشد. ایران کشوری با تمدن سه هزار ساله بوده و همواره ثابت کرده است که ملتی بسیار شجاع خصوصا در دفاع از حاکمیت و ارزش های خود است.
خبرنگار
مقامات کشور اعلام کردند که ایران از پاسخ قوی تر با سلاح هایی که هرگز استفاده نکرده است دریغ نخواهد کرد. آیا این یک تهدید هسته ای است؟
سفیر
موضوع حرام بودن تسلیحات هستهای همانطور که میدانید قبلاً در فتوایی از سوی رهبری ایران اعلام شده است دلیل آن ساختار این سلاح است. با بکارگیری این تسلیحات عملا اصول مهمی جنگی چون تفکیک و تناسب، قابل اعمال نیست. هیچ تمایزی قابل اعمال نیست. ج ا ایران در کنوانسیونهای متعددی چون ممنوعیت سلاح های شیمیایی و بیولوژیکی بسیار فعال است. ایران یکی از کشورهای فعال در به حداقل رساندن و از بین بردن این گونه تسلیحات وحشیانه است، نمونه آن هشت سال دفاع ما در برابر رژیم صدام است. ما در جنگ تحمیلی علیرغم دسترسی به این تسلیحات کشنده از آنها علیه عراق استفاده نکردیم. حتی شهرهای عراق را بمب باران نکردیم. در حالی که صدام این جنایات را انجام داد. تاریخ مصرف این تسلیحات هسته ای به خاطر حجم تخریبی بالای آنها به پایان رسیده است کمااینکه در طول هفتاد سال گذشته استفاده نشده است. به هر حال ایران آنقدر قدرتمند است که بتواند از خود دفاع کند. به نظر من محک زدن قدرت کشورهای دیگر کار درستی نیست. در حال حاضر باید تمرکز بر آنچه در غزه رخ داده و یا در حال رخ دادن است، باشد. بزودی قطعنامه ای برای به رسمیت شناختن فلسطین ارائه خواهد شد اینها موضوعات اصلی است. این نوع سوالات نباید باعث حواس پرتی شود.
خبرنگار
من بعداً در مورد غزه از شما سؤال خواهم کرد، اما فعلاً اجازه دهید بحث تحریم را ادامه دهیم. آمریکا همچنین تحریمهای بیشتری را علیه هر چیزی که مربوط به موشکها و پهپادهای ایران باشد و همچنین نهادهایی که از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حمایت میکنند، اعمال خواهد کرد. اما سوال من این است: در عین حال، طبق آنچه شنیده ایم، به نظر می رسد که کانال های ارتباطی بین ایران و آمریکا قبل از انتقام گیری ایران علیه اسرائیل در شنبه گذشته وجود داشته است. آیا این درست است؟
سفیر
آنها باید به اسرائیل اجازه دهند که خودش تصمیم بگیرد. اسرائیلیها به دلیل تداوم این حمایتهای غیردموکراتیک در طول هشتاد سال گذشته اشتباهات محاسباتی زیادی را مرتکب شده اند. از ۷۰ سال پیش که قطعنامه ۱۸۱ به جامعه جهانی تحمیل شده تا کنون این مسیر اشتباه و محاسبات اشتباه ادامه دارد. راهکار درست احترام به نظر کشورهای منطقه و همسایه است. ماده ۵۲ منشور مهم است، باید در حل مشکلات اولویت را به کشورهای منطقه داده شده و از شر بازیگران خارجی، رها شد، یعنی مردم منطقه باید بتوانند در مورد منطقه خود تصمیم بگیرند.
تحریم های آمریکا و افزایش آن برای چیست؟
ایران برای حفظ حقوق بشر و کاهش تنش با دفاع مشروع خود در حقیقت از کنوانسیونهای ۱۹۶۱ و ۱۹۷۳ محافظت کرده است. این تحریم ها مشمئز کننده است. هیچ پایه ای وجود ندارد. این نوع تحریمها "UCM" یا اقدامات قهری یکجانبه نام دارند. تمرکز در آنها بر سوء استفاده از قدرت است، هیچ منطقی پشت آن نیست و مفید نیستند.
ایران بهعنوان یک قدرت منطقهای و آمریکا بعنوان یک قدرت جهانی، ممکن است ارزشهای بسیاری را به اشتراک بگذارند. من مخالف این و آن نیستم، اما فکر میکنم منطقاً هر دو طرف بر اساس و با محوریت منشور ملل متحد میتوانند، کمک کنند.
از یک سو حمایت از اسرائیل و از سوی دیگر تحریم ایران قابل فهم نیست.
وقتی اتحادیه اروپا از حمله اسرائیل علیه ایران، حمایت نمیکند. معنی آن چیست؟ این یعنی پذیرش حق دفاع مشروع ایران. در غیر این صورت میبایست از حمله اسرائیل حمایت میکردند.
علی ایحال تحریم های غیرقانونی نماد سوء استفاده از قدرت است و هرگز در ۴۵ سال گذشته موفق نبوده است. سیاست ایران دفاع و مقاومت حداکثری در برابر سیاست فشار حداکثری است.
خبرنگار
به گفته وزیر امور خارجه ایران، عملیات موسوم به " وعده صادق " تاسیسات نظامی و اطلاعاتی اسرائیل را هدف قرار داد. آیا ایران همان توانایی دفاعی را خواهد داشت...؟
سفیر
البته این سوالی است که نیروهای نظامیباید به آن پاسخ دهد. به آنچه ۴۰ سال پیش رخ داد نگاه کنید. صدام حسین با همه متحدانش زمانی به ایران حمله کرد که ایران به اندازه امروز توانایی نداشت. ما هشت سال جنگ را تحمل کردیم و از خود دفاع کردیم. توجه داشته باشید که در آن زمان ما حتی یک موشک با برد ۲۰۰ یا ۱۵۰ کیلومتری نداشتیم. اما امروز وضعیت این کشور و ملت شجاع فرق میکند، منابع فراوانی داریم. قطعاً میتوانیم از ارزشهای خود دفاع کنیم، یکبار دیگر میپرسم: چرا باید به آن سمت برویم؟ هشتاد سال پیش بین اسرائیل و فلسطین اتفاقی افتاد. ابتدا داستان اختلاف یهود و مسیحی بود. بعد شد اسرائیل و جامعه کشورهای مسلمان، بعد شد اسرائیل و اعراب، الان هم موضوع در قالب اسرائیل و ایران مطرح و ساده سازی میشود. اسرائیل باید مشکل خود را با جامعه جهانی حل کند.باید پاسخ دهد چرا تمام قطعنامهها حتی قطعنامههای وتو نشده شورای امنیت را ذبح کرده است؟ طی هشتاد سال گذشته تداوم نقض قطعنامههای مجمع عمومی، قطعنامههای اتحادیه اروپا ... ادامه داشته به جای اینکه از تحریم علیه ایران صحبت شود باید به این سوال پاسخ دهیم، اینکه چرا الان در این موقعیت هستیم؟ اینکه اشتباهات محاسباتی چه بوده تا اینکه نهایتا طرف مقابل مجبور به توقف وضعیت کنونی شود.
۴۰ تا ۵۰ هزار نفر کشته شدند، بیش از دو میلیون نفر آواره شده اند.
امروز در مورد کشوری (ایران) صحبت میشود که از حق دفاع مشروع خود استفاده کرده است. پاک کردن صورت مساله و پنهان کاری مشکلی را حل نمیکند.
خبرنگار
تاثیر رویارویی اسرائیل و ایران بر وضعیت غزه چه خواهد بود؟
نمی دانم چه رابطه ای بین این دو وجود دارد؟
ایران صراحتا گفته این دفاع مشروع ربطی به غزه نداشته و در پاسخ به حمله علیه کنسولگری ایران در دمشق اتفاق افتاد. البته ایرانیها شجاعانه میگویند که ما از غزه به عنوان موضوعی که جامعه بین المللی را درگیر میکند دفاع میکنیم. ببینید در هشتاد سال گذشته چقدر اشتباه محاسباتی رخ داده است و ما در نقطه فعلی هستیم: الان چه اتفاقی میافتد؟ کیفیت و کمیت تخلفات روز به روز در حال افزایش است. جامعه بین المللی باید تصمیم بگیرد. اوکراین طرف دیگر قضیه است. آیا قرار است جلوی خشونت را در اینجا نگیریم؟ جامعه بین المللی باید پیشقدم شده و تصمیم بگیرد. همه باید تلاش کنند تا ببینند با مسئولیت مشترک چه کاری میتوان برای حل این مشکلات انجام داد. آنچه در اوکراین اتفاق می افتد بر خاورمیانه و بالعکس تأثیر میگذارد. من نمی دانم چه کسانی از اسرائیل حمایت میکند، اما مردم و جامعه یهود جامعه خوبی در جهان هستند. جامعه یهودیان در ایران بیش از بیست هزار نفرند، آنها در مجلس نماینده دارند. ما اجازه نمی دهیم سخنان نفرت انگیز علیه جامعه یهودی نوشته شود. اما در اینجا قضیه اسرائیل و رژیم صهیونیستی متفاوت است ما در مورد افراط گرایی و مصداق تقکرات فاشیسم صحبت میکنیم.آنها تمامیت خواه هستند. دوست دارند همه چیز را برای خودشان داشته باشند در حالی که باید طرف مقابل نیز مورد شناسایی قرار دهند.
خوب است منطق آنها را روی میز بگذارید. اگر آنها میتوانستند همزیستی مسالمت آمیز و منصفانه با همسایگان خود و ملت فلسطین داشته باشند این بحران هویت ۸۰ ساله ادامه پیدا نمیکرد.
هشتاد سال وقت داشتند مشکل خود را حل کنند. اما فقط کشتند و ظلم کردند.
۲۰ سال پیش چه اتفاقی افتاد؟ دیوان بین المللی دادگستری گفت این دیوار آپارتاید در جنوب فلسطین را بردارید! درخواستی که به دلیل وتو آمریکا اجرا نشد.
اکنون همان دیوان میگوید باید جنایت در غزه متوقف شود ولی اهمیتی نمی دهند. دویست کارمند سازمان ملل در آنجا کشته شدند، در عصر دسترسی به اطلاعات زندگی میکنیم نه جنگ اول و دوم جهانی فلذا واقعیات مشخص است.
خبرنگار
در مورد آنچه شما آنرا بحران هویت اسرائیل می نامید، اگر ایران مدت طولانی حزب الله و حماس را تسلیح نمیکرد، احتمالاً بهتر این معضل حل نمیشد؟
سفیر
شما در مورد حزب الله و حماس صحبت میکنید؟ حماس که در قلمرو سرزمینی خود است و در موضع دفاعی قرار دارد. خود اروپا هم این مرزها را شناسایی کرده است. اصول و اهداف عملیات آنها دفاع از کشورشان است نه تولید وحشت و ترور، حزب الله هم که بخشی از کشور لبنان و ساختار قانونی آن است. آنها در مجلس نماینده دارند، چگونه میتوان آنها بعنوان گروه تروریستی شناسایی کرد؟ در مورد چه چیزی بحث میکنیم؟ این مهم است. باید مرزها را مشخص کنیم. البته شخصا معتقدم در دنیا نباید مرز باشد. جهان باید وطن همه باشد.به نظر من همه انسان هستند. خارج از دین فارغ از اعتقاد و ملیت. امروز شما پرتغالی هستید، فردا میتوانید ملیت خود را تغییر دهید دین خود را تغییر دهید، اما انسانیت، انسانیت است. فکر میکنم که جهان باید از شر همه این مسائل خلاص شود و فقط باید مبانی خود را بر اساس انسانیت شکل دهد. در آن صورت شاید بتوانیم یک همزیستی مسالمت آمیز داشته باشیم. اما در هر صورت، اگر منشور سازمان ملل را محور قرار دهیم، نمیتوانیم حزبالله را به تروریست بودن متهم کنیم، زیرا آنها در کشور خودشان هستند.فراموش نکنیم دوران جعل و فریب گذشته است، اکنون مردم به اطلاعات دسترسی دارند. به خیابانهای پرتغال و دیگر کشورهای اروپایی نگاه کنید، جایی که هزاران نفر داوطلبانه می آیند و از غزه حمایت میکنند و این چیزی است که در اخبار وجود دارد. دیگر ۴۰ سال پیش نیست. دوران جعل و فریب مردم توسط روزنامه نگاران خاص یا ابزارهایی که اسرائیل از آنها حمایت میکند، به سر رسیده است.. مردم به اطلاعات دسترسی دارند. آنها باید به شکل گیری منطقه ای عاری از سلاح های هسته ای، منطقه عاری از تروریسم و منطقه عاری از سلاح های کشتار جمعی احترام بگذارند. این چیزی است که ما در این عصر به آن نیاز داریم.
خبرنگار
آیا ایران برای این امر آماده است؟
سفیر
ایران قبلاً به معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) ملحق شده است. این یک شاخص است. ما بمب تولید نمیکنیم. بخش قابل توجهی از بودجه ای آژانس بین المللی انرژی اتمی صرف بازرسی ایران میشود.
خبرنگار
آیا برنامه هسته ای شما همچنان یک برنامه هسته ای برای اهداف صلح آمیز است؟
صلح آمیز است. همانطور که یکی از مدیران قبلی سازمان انرژی اتمی ایران گفته، ما به تمام حوزههای دانشی و اطلاعات این برنامه دسترسی داریم، اما سیاست ما فقط بر برنامههای صلح آمیز متمرکز است. دوران کارایی تسلیحات هسته ای منقضی شده و این را از رویه دولتها ذیل حقوق بین الملل عرفی میتوان دید. پس از هیروشیما و ناکازاکی، بسیاری از کشورها به بمب هسته ای دسترسی پیدا کردند مانند هند، پاکستان.. اما هیچ کس از آنها استفاده نکرد. بنابراین این تسلیحات عملاً مرده و ناکارآمد اند، چراکه به دلیل آثار دهشتناک آن نمیتوانید از آن استفاده کنید.
خبرنگار
به غزه برگردیم. اسرائیل در حال اعزام نیروهای بیشتری به جنوب نوار غزه است. آیا فکر میکنید بعد از اتفاقی که شنبه گذشته افتاد، یا بگذارید اینطور بگویم، آیا فکر نمیکنید که ایران به اسرائیل این فرصت را داده است که آزادانه برای عملیات نظامی در رفح حرکت کند؟
سفیر
باز هم اینها تعابیری است که عقل و وجدان جامعه جهانی به راحتی میتواند به آنها پاسخ دهد. به بررسی اصول و اهداف و ماهیتها برمیگردد...
علی ایحال اروپا و حتی کشور شما نیز از سال ۱۹۶۷ بارها تایید کرده اند که این سرزمینها متعلق به فلسطین است. لذا ظرفیت زیادی برای این کشورها در حمایت از راه حل دو کشوری وجود دارد، دلیل کار نکردن بر واقعیات چیست؟ این مهم است.
فلسفه حملات تروریستی روشن است هدف تولید وحشت است. کاری که حماس انجام داد، بر اساس قوانین بین المللی، دفاع از خود است، زیرا خود اروپا اذعان دارد که این قسمت از سرزمین، فلسطین است. چطور ممکن است فردی به پرتغال حمله کند، مثلاً لیسبون را محاصره و اشغال کند و بگوید در حال دفاع از خود هستم؟
بنابراین، فلسفه و چیستی عملیات حماس این است که از کشور من خارج شو، این تروریسم نیست. نمی دانم منشا تنش در برخی از کشورهای غربی چیست…، همه در حال بازنده شدن هستند. ببینید در اوکراین چه خبر است. اروپا باید روی مشکلات خود تمرکز کند، اوکراین مشکل اصلی اتحادیه اروپا است، اما میبینیم که در سریع ترین زمان ممکن به مسائل خاورمیانه ورود کرده و ارتباط برقرار میکند.
خبرنگار
اوکراین با پهپادهای شاهد ساخت ایران بمباران میشود…؟
سفیر
این چیزی است که اروپاییها ادعا میکنند، اما هیچوقت نیامدند این موضوع را با ایرانیها در میان بگذارند. ادعا کردن بسیار آسان است. وزیر امور خارجه ایران زمینهای اشغال شده توسط روسیه را به رسمیت نشناخت، ما این کار را نکردیم و آن را به رسمیت نشناختیم.
خبرنگار
شناسایی نمیکنید اما پهپادها را به روسیه صادر میکنید ...؟
سفیر
عدم شناسایی به این معنی است که ما از (تهاجم) حمایت نمیکنیم. تمرکز میبایست بر مذاکرات میان طرفین باشد اما چیزی که درباره آن صحبت میکنند پهباد، است. ایران و روسیه مانند بسیاری از کشورها، همکاری زیادی با هم دارند. روسیه یک ابرقدرت است. اغراق دوباره در امور ایران یک اشتباه محاسباتی است. شما باید از ابرقدرت دیگر بپرسید، خوب، پس از پایان پیمان ورشو چه اتفاقی افتاد و چرا ما نیاز به داشتن یک ناتوی بزرگتر داشتیم؟ چه نیازی به چنین اقدامیبود؟ و در مورد سیاست خارجی ناتو چه میتوانیم بگوئیم؟ آیا این سیاست با سیاست همسایگی اروپا سازگار است؟ من دوباره فکر میکنم که این بازیگران خارجی هستند که در اینجا آزاردهنده هستند. شما فقط باید رو در رو با آنها صحبت کنید و مشکل خود را حل کنید. نباید برای پنهان کردن مشکل واقعی در مورد سایر مطالب اغراق کرد. منشأ مشکلات در اقدامات خود شما در اتحادیه اروپا نهفته است.
خبرنگار
جناب سفیر این هفته به وزارت امور خارجه فراخوانده شدید. این دیدار که با مدیرکل سیاست خارجی برگزار شد، این امکان را به وجود آورد که با قاطعیت مجدداً محکومیت حمله اخیر علیه کشور اسرائیل تکرار شود. دولت پرتغال نگرانی عمیق خود را از تشدید درگیری در منطقه ابراز کرد و خواستار مهار حداکثری شد. این نشست همچنین فرصتی بود تا تقاضا برای آزادسازی فوری کشتی MSC Aries که در تنگه هرمز توقیف شده بود، با توجه به تعهدات پرتغال به عنوان کشور صاحب پرچم تکرار شود. همچنین طرف پرتغالی خواستار آزادی خدمه شده و اینکه تا زمانی که در کشتی در حبس هستند با احترام برخورد شود، و اینکه توضیحات ارائه شده تاکنون کافی نمیباشد.
وزارت امور خارجه پرتغال در بیانیهای پس از دیدار شما گفت که "منتظر نتایج این تلاش رسمی خواهد بود و بر این اساس، اقدامات بعدی خود را ارزیابی خواهد کرد." بالاخره چه اتفاقی افتاده است؟
سفیر
وضعیت فعلی نتیجه اقدام نادرست کشتی یا کاپیتان بوده است. این رفتار در دنیای دریانوردی طبیعی است. چرا یک موضوع فنی را سیاسی میشود؟ همه خدمه آزاد هستند. بر اساس قوانین دریانوردی، یک شرکت باید به عرشه کشتی برود و مسئولیت کشتی را بر عهده بگیرد...
خبرنگار
پس دیروز چهارشنبه همه آزاد شدند؟
سفیر: بله، همه آنها از ابتدا آزاد بودند.آنها هرگز بازداشت نشدند، طبق پروتکل در کشتی حضور دارند.
خبرنگار
اینجا سؤالاتی دارم که آنها را به همکار اسرائیلی شما در لیسبون، سفیر دور شاپیرا، نیز مطرح کردم. آیا تا به حال با او ملاقاتی داشته اید؟
سفیر
خبر وی را نمیشناسم
خبرنگار
لطفاً پاسخ های کوتاه بدهید. مثلا ممکن است، غیرممکن است، محتمل است یا درست یا نادرست است. شما میتوانید کلماتی را اضافه کنید، اما اگر بتوانید پاسخ های کوتاهی بدهید واقعا ممنون میشوم...
خبرنگار
اسراییل برای استعمار غزه باز میگردد و دوباره شهرک سازی در نوار غزه را ایجاد میکند؟
سفیر
این کاملاً خلاف قوانین بین المللی و اراده مردم آزاد اندیش در جهان است.
خبرنگار
اسرائیل از گرسنگی به عنوان سلاح جنگی استفاده میکند؟
سفیر
بله، این دقیقاً همان چیزی است که میتوانید ببینید، میتوانید پاسخ این سوال را از جامعه پرتغالی خود نیز دریافت کنید.
خبرنگار
آیا حماس در حمله ۷ اکتبر خود از تجاوز جنسی به زنان و دختران به عنوان سلاح استفاده کرد؟
سفیر
من آن را ندیدم، اما اگر این اتفاق افتاده باشد، کاملا غیرقابل قبول است.
خبرنگار
آیا سپاه پاسداران ایران را باید یک سازمان تروریستی دانست؟
سفیر
هرگز، آنها بخشی از حاکمیت ما هستند و ایرانیها به هیچ کشور دیگری حمله نکرده اند. مگر دفاع مشروع
خبرنگار
حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران، احتمال دارد یا بعید است؟
سفیر
بستگی به آنها دارد، اما مطمئناً هزینه بالایی خواهند پرداخت.
خبرنگار
اسرائیل کشور فلسطین را به رسمیت میشناسد...؟
سفیر
قبلاً توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده است، پس اسرائیل باید به خواست سایر کشورها بپیوندد.
خبرنگار
در این صورت، اگر اسرائیل کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد، آیا ایران حق موجودیت و حق زندگی و امنیت کشور اسرائیل را به رسمیت خواهد شناخت؟
سفیر
ایرانیها هرگز مخالف مجامع بین المللی نبوده اند. نمیخواهیم در جهان استثنا باشیم، میخواهیم به اقیانوس اراده ملتها بپیوندیم. آنچه مهم است و همانطور که رهبری ایران فرمودند، محوریت باید شناسایی حق تعیین سرنوشت فلسطینیان باشد. آنهایی که تحت فشار و زور از سرزمین خود اخراج شده اند، باید بتوانند برگردند و در مورد آینده کشور خود تصمیم بگیرند. ما قطعاً میتوانیم یک منطقه مملو از صلح و ثبات داشته باشیم منطقه ای که به نوبه خود به برقراری صلح و امنیت جهانی کمک کرده و مشکلات سایر نقاط جهان، منجمله اتحادیه اروپا را حل کند.
خبرنگار
ایران و اسرائیل در گذشته همسایگان خوبی بوده اند...؟
سفیر
۳۰۰۰ سال پیش، ایرانیان، یهودیان را از خطر انقراض نجات دادند. آن زمان به جز ایران و روم، کشورهای زیاد دیگری (شاید چین) وجود نداشت. حال شاهد نسلکشی فلسطینیان هستیم. این بار مسئولیت مشترک متوجه همه کشورهاست. اکنون با همان مسئولیت روبرو هستیم، منتها این بار برای نجات ملت فلسطین.
خبرنگار
آیا امکان دارد ایران برای پرهیز از درگیری منطقه ای وارد روند گفت و گو و عادی سازی روابط با اسرائیل شود؟
سفیر
فکر میکنم که اصل موضوع، ایران و اسرائیل نیست. این خیلی مهم است. تمرکز فقط روی ایران یک اشتباه محاسباتی است. این مسئله چالشی بین المللی است. یک طرف اسرائیل است طرف دیگر جامعه بین المللی و به ویژه کشورهای همسایه. به نظر من بهترین راه حل ارجاع این موضوع به کشورهای همسایه و خلاص شدن از دست بازیگران خارجی است. نباید شاهد تکرار اشتباه محاسباتی باشیم. به اسرائیلیها باید گفت محاسبات اشتباه و افراطگرایانه انجام ندهند، آنها باید تصمیمگیری عاقلانه داشته باشند...
خبرنگار
بنابراین، این درگیری منطقه ای میتواند جهانی شود…؟
سفیر
بله، چیزی شبیه ویروس کرونا، سرعت رشد و توزیع خشونت بسیار سریعتر از قبل است. همه اجزای جامعه بین الملل با هم مرتبط هستند. به یک تعبیر مثلا شما اینجا هستید ولی دارایی شما، علائق شما، خانه شما و فرزندان شما جاهای دیگری هستند.
امروزه مثل قبل نیست که همه چیز در یک مکان برابر و متمرکز باشد. پس ما به هم نیاز داریم. این مهم است. در جامعه بین المللی ما به یکدیگر نیاز داریم. من فکر میکنم تا حد امکان کسانی که تصمیم میگیرند باید از خواست ملت های خود پیروی کنند.
مطمئن هستم همه به نوعی دوست دارند این کار را انجام شود.
شما ممکن است یک مسیحی، یک یهودی، یک مسلمان ... یا تبعه فلان کشور باشید اهمیت اینها بالاتر از انسانیت نیست. همه موارد فوق قابل تغییر هستند الا انسانیت.
محبت، احترام متقابل، دوست داشتن... در هر زمان و میان هر قوم و ملیتی ارزشمند است.
تحریم ها خود بخشی از یک مافیای اقتصادی است. پشت تحریم ایران چه کسانی هستند؟.. هدف آنها از یک سو گران فروشی و از سوی دیگر ارزان خری است... باز هم به بیان ساده، ایران اکنون نیاز به سرمایه گذاری دارد. ما باید گردشگر داشته باشیم، نه پناهنده، اینها واقعیات غیر قابل کتمان هستند، مهم نیست چه دولتی حاکم باشد. اصول فوق ثابت است. تنها از افغانستان شش میلیون نفر پناهنده در ایران هستند. دوست داریم در افغانستان صلح برقرار شود. کاری نداریم که چه کسی آنجاست، اما کاری که باید بکنند این است که به کشور خود برگردند تا بتوانیم این نان یارانه ای، انرژی یارانه ای و امثالهم را برای ملت خودمان هم داشته باشیم. بیش از ۳۰ سال است که آنها را پذیرا هستیم. ایالات متحده آمد و رفت و کلی هزینه به جا گذاشت. شوروی سابق هم که قبلاً در دهه ۱۹۸۰ توسط مردم افغانستان سیلی خورده بود....
اکنون مهم است که این مدارا وجود داشته باشد. در خصوص توافقات منطقه ای، بازیگران غیر منطقه ای باید ما را تنها بگذارند و از صلح حمایت کنند. فکر میکنم این بهترین راه حلی است که در ادامه برای اوکراین و سایر مسائل و چالشهای بین المللی کارساز خواهد بود.